Tuesday, February 12, 2008

TIEDOTE 12.2.2008

Julkaisuvapaa heti

MYYRMÄEN TERVEYSASEMAN ILTAVASTAANOTON KILPAILUTTAMISELLE EI JÄRKISYITÄ

Vantaan kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu Antti Lindtman (sd) pitää Myyrmäen terveysaseman iltavastaanoton kilpailutusta huonona päätöksenä. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan maanantaina 11.2. ja päätti äänestyksen jälkeen kilpailuttaa käynnistettävän terveysaseman iltavastaanoton omana toiminta toteuttamisen sijaan. Äänestyksessä Kokoomuksen, Vihreiden, Kristillisdemokraattien ja Keskustan edustajat äänestivät kilpailutuksen puolesta. SDP:n ryhmä kokonaisuudessaan sekä Vasemmistoliiton edustaja liputtivat kaupungin oman toiminnan puolesta.

- Mitkään järkisyyt eivät tukeneet kilpailutusta. Arvioitu hinnan ero oman toiminnan ja ostopalvelun välillä oli minimaalinen. Lisäksi virkamiehet eivät kyenneet kumoamaan epäilystä, jonka mukaan arvioitu tarjoushinta oli laskettu rajusti alakanttiin. Myyrmäen terveyskeskuksen henkilöstöltä tulleiden tietojen mukaan MedOne oli jo yrittänyt rekrytoida kaupungin työntekijöitä extratyöhön palkkatarjouksilla, jotka olivat kustannuksiltaan aivan toisella tasolla kuin mitä kaupunginhallitukselle esitettiin. MedOnen toiminta on ollut äärimmäisen arveluttavaa ottaen huomioon, että rekrytointi aloitettiin ennen kuin kilpailutuspäätös oli lainvoimainen, Lindtman muistuttaa.

Kaupungilla ei ole tällä hetkellä palvelutuotantostrategiaa, jossa määriteltäisiin, mitkä palvelut voidaan kilpailuttaa ja mitkä ei. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa kaikki palvelut – ydintoiminnot mukaan lukien – saatetaan todellisuudessa kilpailuttaa ideologisin perustein. Päätöksiä yritetään kuitenkin perustella toiminnallisilla syillä, mutta heikolla menestyksellä.

- Vihreät ovat nyt ratkaisijan roolissa. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että usein julkisuudessa kovin vasemmistolaisesti esiintyvät Vantaan Vihreät ovat nyt ryhtyneet toteuttamaan kovaa oikeistolaista politiikkaa, Lindtman jyrisee.

- Vihreiden kaupunginhallituksen jäsenistä kumpikaan ei ole kaupunginvaltuuston jäsen, eivätkä he siten ole vastuussa suoraan äänestäjille. Onko tässä nyt lähdetty pelaamaan kaksilla korteilla peliä, jossa virallinen vihreä linja korostaa pehmeitä arvoja, samalla kun kaupunginhallitus tekee "likaisen työn" valtuutettujen puolesta, Lindtman kysyy.

Lisätietoja:
Antti Lindtman,
040 577 6255

Thursday, February 07, 2008

Vantaa "lainaa" valtiolle rahaa kehärataa varten

Puhe valtuustossa 28.1.2008

Hyvät valtuustotoverit- ja kaverit,

Tässä sitä nyt ollaan. Vantaan piikki on nyt avattu. Saas nähdä kuinka paljon vantaalaisten lompsa kestää.

Jottei totuus pääse unohtumaan, virkistän hieman muistianne:
Yritin viime syksynä valtuustoseminaarissa Imatralla herättää keskustelua siitä, mistä kaivetaan rahat vuodelle 2008 kehäradan rakentamissuunnittelua varten? Tein sen, koska valtioneuvosto ei kehysriihessään päättänyt varata omaa osuuttaan budjetista kehärataa varten.

Soitin liikenne- ja viestintäministeriön budjettiosastolle ja Ratahallintokeskukseen, että mitäs nyt tehdään? RHK:sta sanottiin, että ei heillä ole rahaa ja rakentamiskonsulttien miljoonalaskuille pitäisi löytyä maksaja maaliskuusta alkaen. LVM:stä Vantaata kehotettiin kaivamaan omaa kuvettaan, mikäli haluaisimme, että Kehärata etenee.

Suomeksi sanottuna, Kokoomuksen sisäisellä sopimuksella, valtion kehysriihen yhteydessä oli sovittu, että kehäradan rakentamista siirretään ja suunnittelukustannukset maksetaan vantaalaisten veronmaksajien pussista - etupainotteisesti. Siis kaupunginhallitukselta ja valtuustolta kysymättä. Jossain vaiheessa, kun lehmänkauppa alkoi paljastua, puhuttiin höpöjä jostain RHK:n irtorahasta, jonka RHK voisi osoittaa Kehäradan rakentamissuunnitteluun.

Kuten sanottu, kysyin asiaa valtuustoseminaarissa. Virkamiesten ei tarvinnut vaivautua vastaamaan, sillä valtuuston puheenjohtajalla oli parempaa tietoa. Vastaus oli, että "ei ratahallintokeskus edes voi tietää asiasta yhtään mitään ja yksittäiset virkamiehet LVM:ssä voivat puhua mitä lystäävät, ei tästä kannata puhua valtuustoseminaarissa." Keskustelu loppui siihen.

Nyt viimeistään on selvää, että mitään irtorahaa ei ole ja siksi me olemme nyt päättämässä talousarvion määrärahan korottamisesta.

Kun valtionvarainministeriön budjettiesitys tuli, kävi ilmi, että kehäradalle oli varattu huikeat nolla euroa. Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja otti tämän tiedon lehdistössä vastaan riemuiten: "Parempi kuin osasin odottaa", lehdestä sai lukea.
Tämän lausunnon jälkeen oli vaikeaa kuvitella mitkä mahdollisuudet Vantaalla oli lobata eduskuntaa asian tiimoilta. Tulos saatiin joulukuussa, kun eduskunnassa Kokoomuksesta, vihreistä, keskustasta ja RKP:stä (ja muuten Kristillisdemokraateista yhtä lukuunottamatta) muodostunut 123 edustajan enemmistö, eräs nimeltä mainitsematon vantaalainen kokoomuskansanedustaja mukaan lukien äänesti Kehäradan rahoituksen nurin.

No, puhutaan totta, kuten tapana on. Ryhmäpäätökset ovat vakiintunut osa edustuksellista demokratiaa myös kokoomuksessa, siten Mäkisen äänestyskäyttäytyminen saa edes hiukan ymmärrystä, mutta pakko kysyä: Yritettiinkö siellä kokoomusryhmässä edes?

Entäs te vihreät. Teillähän ei ole niitä ryhmäpäätöksiä, eikö vain? Ei löytynyt eduskunnasta yhtään vihreää Kehäradan kannattajaa. Tämä hyvää seuraavia eduskuntakäsittelyjä ajatellen...

Summa summarum, hallituspuolueiden edustajat taitavat kuitata tämä taas oppositiopolitikointa, mutta oikeasti - ihan aikuistein oikeasti hyvät valtuustotoverit ja kaverit - kohtalon hetkemme on tänä keväänä maan hallituksen kehysriihen yhteydessä. Toivottavasti eräät vantaalaiset kansanedustajat ja kaikki muutkin asianosaiset pääset siihen mennessä eroon puudelimaisesta, henkilökohtaista etua ajavasta edunvalvonnasta, sillä muuten lasku on niin iso, että siihen meillä rikkailla Vantaalaisilla ei ole varaa.

Nythän tässä ei mene "kuin" muutama sata tuhatta euroa rahoituskustannuksina valtiolle köyhäinapua…

P.S. Muistutuksena vielä, että kyseessä on siis VALTION ei suinkaan Vantaan kaupungin hanke, jota me nyt rahoitamme…